Základné živiny, ktoré sú dôležité pre výživu trávnika

Prvok                     Charakteristika

dusík (N)          základný stavebný prvok, ktorý podporuje rast a má regeneračné vlastnosti

draslík (K)       podporuje odolnost tráv voči suchu, mrazu a chorobám

fosfor (P)         podporuje tvorbu a rast koreňového systému

horčík (Mg)    podporuje tvorbu chlorofylu tzv. zeleného farbiva, ktoré je potrebné pre optimálny priebeh fotosyntézy

síra (S)             neobsahujú ju všetky hnjivá, viacmenej do niektorých sa pridáva, pretože v posledných rokoch klesá    jej  obsah v pôde; používa sa na jar a to na miestach, kde trávník postihla snežná pleseň, po ktorej zostali svetlé miesta.

Hnojenie trávnika je veľmi dôležitý proces, či už chceme mať trávnik okrasný alebo každodenný. Hnojením dodáme všetky potrebné živiny, aby sme dosiahli trávnik sýto zelený, životaschopný, pevný a hlavne hustý, aby burina nemala miesto na udomácnenie sa. Čím je trávnik hustejší, tým je menšia šanca, že si semiačko buriny nájde svoj životný priestor vo vašom trávniku a začne sa rozmáhať. Takisto, čím je trávnik hustejší, tým lepšie odoláva horúčavám a vysychaniu, pretože si dokáže zadržať potrebnú vlhkosť pri koreňoch.

Hlavné tri živiny, ktoré trávnik potrebuje pravidelne dopĺňať, sú dusík, fosfor a draslík. Najrýchlejšie sa vyčerpáva dusík, ktorý je zodpovedný za krásne zelené sfarbenie trávy a podporuje rast nových výhonkov. Je vhodné dopĺňať ho do pôdy každú sezónu najmä na jar a v lete. Fosfor je priamo zodpovedný za rast korienkov a takisto je potrebné dopĺňať ho každú sezónu na jar alebo na jeseň. Posledný v poradí dôležitosti je draslík, ktorý napomáha rastu novej trávy.

Aplikujeme ho na jar alebo na jeseň.

V zásade sa hnojí od mája do augusta bežne dostupnými hnojivami na trávnik, ktoré by mali obsahovať spomenuté živiny dusík, fosfor a draslík. Aj keď sme trávniku dodávali živiny po celý rok, pred príchodom zimy sa jeho potreby menia. Na jeseň trávnik ešte prihnojíme špeciálnym tzv. jesenným hnojivom, aby sme ho uchovali cez zimné mesiace v optimálnom stave. Použijeme hnojivá, v ktorých zložení dominuje draslík a fosfor. Aby sme dodali živiny do zásoby, najlepšie je použiť hnojivá s postupným uvoľňovaním. Tak zostanú v pôde dostupné pre zimujúcu trávu počas celého obdobia pokoja.

Pri aplikovaní hnojiva v období sucha je viac pravdepodobné, že Váš trávnik zhorí, ako bude rásť. Hnojivo a voda sú nevyhnutné pre fotosyntézu, takže bez dažďa, nebude hnojivo pracovať správne. Naplánujte si hnojenie v prípade, že hlásia stabilný dážď. Vyhnite sa hnojeniu pred silnou búrkou, pretože vaše hnojivo len odtečie do jazera, či rieky.