1. Veľkosť trávnika
Veľkosť plochy, ktorú budete kosiť, je určite kľúčovým faktorom pri rozhodovaní o type traktora.

2. Povaha terénu
Uvažujte o modeli so širšími pneumatikami a výkonnejším dvojvalcovým motorom pre kosenie svahovitého či kopcovitého terénu. Pre nerovný povrch sa tiež výborne hodia traktory MTD s kolieskami na žacom ústrojenstve, zabraňujúcimi poškodeniu trávnika.

3. Charakter terénu
Ak je plocha vášho trávnika často prerušovaná rôznymi členitosťami (stromy, záhony, múrikmi ap.), Je nutné vyberať traktor s dobrými manévrovacími schopnosťami, malým polomerom otáčania a vhodnou prevodovkou. Čo sa týka polomeru otáčania, tu sú rekordmani Cub Cadet série RZT, ALLROUNDER, Z-FORCE a serie FMZ s nulovým polomerom.

4. Mulčovanie, zber, vyhadzovanie
Mulčovanie má výhodu, pretože rozsekané kúsky trávy sa prirodzenou cestou rozkladajú a odovzdávajú tak pôde dôležité živiny. Z tohto pohľadu môžeme na mulčovanie pozerať ako na spôsob, ako ideálne pohnojiť trávnik čisto prírodnou a ekonomickou cestou. V suchých letných mesiacoch potom mulčovanie slúži ako prevencia pred prílišným vysušovaním trávnika. Pre dosiahnutie perfektného a profesionálneho vzhľadu trávnika využijete zber do koša, ktorý umožní kompostovať trávu oddelene. Väčšina modelov MTD umožňuje pohodlné vysypávanie koša priamo z miesta vodiča. S pomocou deflektora môže byť pokosená tráva tiež vyhodená priamo na zem. Hodí sa zvlášť pre kosenie veľkých plôch, ak to však neprekáža z estetického hľadiska. Potom je možné použiť mulčovaciu sadu. Traktory s bočným vyhadzovaním sú ideálne na úpravu veľkých plôch. V spojení s mulčovacou sadou Vás uspokojí aj estetika posekanej plochy a odpadne Vám starosť s veľkým množstvom pokosenej trávy.

5. Typ prevodovky

TransmaticTransmatic
Princíp pripomína bežnú manuálnu prevodovku u automobilov. Je tu volič rýchlostných stupňov, iba spojkový pedál chýba. Je súčasťou pedálu brzdového (prvá poloha). Spomalenie sa deje buď pribrzďovaním alebo preradením na nižší rýchlostný stupeň (a naopak). Po uvoľnení brzdy sa rýchlosť vráti na vopred nastavenú hodnotu. Všetko je nezávislé na rýchlosti pohybu nožov žacieho ústrojenstva. Prevodovka je veľmi odolná a má malé nároky na údržbu.

AutoDriveAutoDriveTM
Prevodovka využíva patentovaného systému nastaviteľného prevodového ústrojenstva a umožňuje rýchlosť pojazdu až 10 km / h Výhodou tejto prevodovky je bezúdržbová prevádzka. Pákou prevodovky si len vyberiete smer – dopredu alebo dozadu – a rýchlosť potom pohodlne regulujete plynovým pedálom. Prevodové stupne sa menia automaticky. Obe ruky zostávajú na volante. Táto prevodovka najviac pripomína automatickú prevodovku v automobiloch. Výhodou prevodovky sú, vďaka mechanickému princípu, aj nízke náklady na prípadné opravy.

HydrostatHydrostat
Hydrostatická prevodovka znamená vstup medzi hi-tech systémy. Srdcom je uzavreté samomazné olejové čerpadlo, zaručujúce minimálne nároky na údržbu a neobyčajnú trvanlivosť tejto prevodovky. Ovládanie je ešte komfortnejšie než u AutoDriveTM. Nie je tu žiadna radiaca páka, všetko sa ovláda dvoma pedálmi (dopredu / dozadu). Regulácia rýchlosti pojazdu je dokonalá, radenie je prosto akýchkoľvek rázov. V spojení s tempomatom poskytuje maximálne možné pohodlie pri kosení rozľahlých pozemkov.

Dokonalosť robia detaily

Ergonómia ovládacích prvkov.
Malý polomer otáčania, pre skvelú ovládateľnosť. Niektoré stroje Cub Cadet majú dokonca nulový polomer otáčania.

Vyprázdňovanie koša z miesta šoféra. U traktorov so zadným vyhadzovaním kôš ľahko vyprázdnite z miesta vodiča buď manuálne alebo elektricky.
Traktory so zadným vyhadzovaním a dvomi či tromi nožmi majú systém, kedy nože rotujú proti sebe a výsledný sací efekt dovoľuje profesionálny zber pri všetkých podmienkach.

Žacie ústrojenstvo je výkyvné a má dve alebo štyri špeciálne kolieska zabraňujúce poškodeniu trávnika. Veľkou výhodou sú hladké remene pre pohon nožov, ktoré sa pri náraze nožov na prekážku iba pretočia. U konkurenčných systémov (ozubené časované remene) Vás môže čakať veľmi drahá oprava.
Pneumatiky rozmer a špeciálna vzorka pneumatík chráni váš trávnik pred poškodením.

Rám bez stredového tunela
Pre jednoduché a komfortné nastupovanie a vystupovanie z vášho traktora. Samonosný rám je vyrobený z akostnej ocele.

Tempomat jednoduchým stlačením tlačidla traktor udržuje zvolenú rýchlosť a Vy môžete dať nohu z plynu. Ideálne pre kosenie veľkých plôch bez únavy členkov. Zošliapnutím akcelerátora alebo brzdy sa systém automaticky deaktivuje.
Ľahké vyberanie koša
Manipulácia s veľkým a robustným košom môže byť pre niektorých zákazníkov namáhavá. Stroje Cub Cadet sú vybavené unikátnym systémom skladania a opätovného nosenia zberného koša. Jedným pohybom páčky odistíte kôš, ktorý pomaly zíde až na zem. Tu ho dvoma ľahkými pohybmi odistíte a môžete ho upratať. Pri nasadzovaní postupujete obrátene. Všetko zvládnete bez námahy a zdvíhania ťažkého koša.