Ako sa stane kosačka mulčovacou kosačkou?
Stane sa tak vďaka dvom prvkom: jedným je vypuklý tvar žacieho ústrojenstva a druhým je vidlovitý tvar noža. Vonkajšia časť noža vyťahuje trávu a seká ju. Vzduchové prúdy v žacom ústrojenstve potom vtiahnuť odrezky do víru a tam sú po určitej dobe rozsekané na najmenšie kúsky. Nakoniec vzniká vďaka vnútornému záhybu noža tlak, ktorý tieto najmenšie čiastočky vrhne späť na turf, kde sa rozložia.

Prečo mulčovať?
Kvôli kráse trávnika nie je potrebné zbierať odrezky. Univerzitné štúdie dokazujú, že trávniky sú rovnako zelené a rastú viac, keď sa odrezky vrátia na trávu.

Úspora času
Ak odrezky nezbierate do koša, nemusíte sa zastavovať a vyprázdňovať zberný kôš.

Netvorí sa plsť
Z výskumu vyplýva, že odrezky nepodporujú tvorbu tejto vrstvy. Plsť vzniká z vláknitých častí trávnych rastliniek vrátane stonky a koreňa, ale nie z trávneho listu. Odrezky sú z lístkov a obsahujú 80-85% vody. Rozkladajú sa rýchlo. Plsť sa tvorí rýchlejšie, ak sa trávnik prehnane hnojí alebo zavlažuje a trávnik prerastá.

Zníženie nákladov na hnojivo
„Keď budete nechávať odrezky na trávniku, ušetríte až 1/4 nákladov na hnojivo,“ hovorí dr. Art Bruneau, odborník na trávu z univerzity v Severnej Karolíne.

Zachytenie vlahy
Odrezky trávy na trávniku zachytávajú vodu, pretože chránia povrch pôdy pred priamym slnečným žiarením a teda znižujú odparovanie. Keď sa rozloží, vzniká humus, ktorý opäť vstrebáva vodu.

Koste často
Nenechajte trávu dorásť do veľkej výšky. Použite pravidlo o jednej tretine. Nikdy nekoste viac ako 1/3 dĺžky listu na jedno kosenie. V mnohých oblastiach sa oplatí kosiť trávu v lete na väčšiu výšku, aby sa netvorilo veľké teplo a trávne rastlinky boli chránené pred poškodením teplom.

Prevzdušňujte trávnik
Na jar budete možno uvažovať o prenájme prevzdušňovača, ktorý odstraňuje hrudky v trávniku. Tým sa otvára pôda a umožňuje sa väčší pohyb vody, hnojív a vzduchu, urýchľuje sa rozklad odrezkov a zväčšuje rast koreňov.

Nepreháňajte zavlažovanie
V najsuchším letnom období je potreba trávnik zavlažovať aspoň 1 „vody za 5-6 dní. Väčšina rozstrekovačov má výkon asi 1/4“ -1 / 3 „vody za hodinu, takže musí byť v prevádzke nepretržite aspoň 4 hodiny. Ak voda začne z trávniku vytekať pred dosiahnutím 1 „stĺpca, vypnite rozstrekovač, nechajte vodu hodinu vsiaknuť a potom pokračujte.